Ett väldigt viktigt val som vi svenskar står inför är hur vi ska värma huset där vi bor. Idag finns det många olika alternativ att välja bland och i den här texten ska vi gå igenom några för och nackdelar med att elda med pellets. Pellets är ett biobränsle som ofta tillverkas av restprodukter från träindustrin. Man pressar helt enkelt torrt spån under högt tryck så att det formas till små och kompakta, pelletsformade bitar. Dessa paketeras i regel i säckar som man sedan förvarar på tomten eller inne i huset.

Fördelar med att elda pellets

Pellets har ett högt energiinnehåll jämfört med ved. En brännare full med pellets ger helt enkelt mer energi än om den hade varit laddad med ett annat biobränsle. Produktionen av pellets växer och det innebär att det blivit billigare att elda med pellets. I regel kan man få pellets levererat på pall, ända hem till dörren. De enskilda säckarna är inte tyngre än att de flesta av oss kan hantera dem och bära ner dem till ett förråd i källaren. Eftersom energivärdet är högt behöver du inte bära lika stora vikter som om du valt att värma ditt hus med ved.

Tips för pelletseldare

Det är en del jobb att elda med pellets, det ska inte förnekas. Du kan behöva ladda brännaren i din pelletspanna flera gånger om dagen, vintertid. Många väljer där ett automatiskt system där pellets matas från ett förråd direkt in i brännaren. Då behöver du bara fylla förrådet, som kan räcka i veckor, med pellets från dina säckar. System för pelletseldning är betydligt billigare än till exempel bergvärme men ofta behöver du inte köpa en helt ny panna. Det kan räcka med att montera en ny brännare i en panna avsedd för olje- eller vedeldning. På så sätt kan du komma riktigt billigt undan.